Heeft u de Zeemanskerkendienst op TV gezien?

Het TV-programma 'Met hart en ziel' was te gast bij onze Zeemanskerkendienst. Een korte reportage daarvan werd op donderdagmiddag 16 januari uitgezonden. Wilt u meer weten over deze Zeemanskerkendienst en op de hoogte blijven van de volgende diensten?

Elk jaar vieren we Hervormingsdag - de dag waarop we herdenken dat de Duitse monnik Martin Luther 95 stellingen aan een kerkdeur spijkerde - in een feestelijke dienst met de Zeemanskerken van Rotterdam. Dit is een gezamenlijke dienst met alle Rotterdamse kerken die behoren tot de lutherse traditie: de Deense, Duitse, Finse, Noorse en Zweedse kerken van Rotterdam en de Lutherse Gemeente die samenkomt in de Andreaskerk. 

De voorgangers in de Zeemanskerkendienst in Rotterdam

Deze Zeemanskerken zijn in de afgelopen eeuw in Rotterdam ontstaan, om een plaats van geloof en ontmoeting te bieden aan zeelui die in de havenstad verblijven. Tegenwoordig richten deze kerken zich ook op veel andere van hun landgenoten, van vrachtwagenchauffeurs tot expats en studenten. De Lutherse Gemeente Rotterdam is al meer dan 400 jaar aanwezig in Rotterdam. Ooit ontstaan vanuit geloofsvluchtelingen en gegroeid door handelaren uit allerlei landen, vormen we nu rondom de Andreaskerk een gemeenschap met mensen van 15 verschillende nationaliteiten. De Andreaskerk is de eerste kerk die na de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam werd gebouwd.

De Zeemanskerkendienst wordt in 2020 voor de 38e keer gevierd in Rotterdam. Het is een veeltalige en muzikale kerkdienst, die qua samenstelling uniek is in de wereld. De schriftlezing is volgens het Duitse rooster, het Avondmaal wordt elk jaar volgens de liturgie van een andere deelnemende kerk gevierd. De bezoekers mogen zelf kiezen in welke taal ze de liederen meezingen. Internationale Lutherse kerkmuziek wordt elk jaar uitgevoerd door de AndreasCantorij. 'Een vaste burcht is onze God' van Martin Luther en het zeemanslied 'Eternal Father, Strong to Save!' worden elk jaar gezongen.

De uitzending van 'Met Hart en Ziel' is hier terug te kijken.

In 2020 wordt de Zeemanskerkendienst gevierd op zondag 25 oktober. Deze dienst begint om 11 uur.

Wilt u op de hoogte blijven van de Zeemanskerkendienst?