Het verhaal van Goede Vrijdag tot Pasen laat zien: zo ver gaat onvoorwaardelijke liefde!

Als ik u zou vragen wat betekent Pasen voor u? Wat zou dan uw antwoord zijn? Voor mij is de viering van Pasen en de tijd dáárvoor, het bewijs dat onvoorwaardelijke liefde bestaat. Liefde waar alles in zit: vergeving, geduld, een nieuwe start, recht doen. Liefde die doorgaat, ook als wij die niet beantwoorden. Liefde die de samenvatting is van het lijdensverhaal van Jezus. Het verhaal dat van Goede Vrijdag tot Pasen laat zien: zo ver gaat onvoorwaardelijke liefde!

In deze tijden van onrust over ons menselijk bestaan op aarde, is het niet fijn om te weten dat er iemand is die altijd van ons zal houden? Zoals we zijn? Met al onze tekortkomingen, zegt Hij tegen ons: kom zoals je bent. Er is nu geen angst meer. Ik zal onvoorwaardelijk van je houden. Dat is voor mij de gedachte achter Pasen, wij mogen vrij zijn van alle angst en pijn, want met Zijn lijdensweg en opstanding heeft de Heer ons de weg gewezen naar een betere wereld, naar het licht. Een licht dat nooit dooft, het licht dat leeft in ons hart en dat stamt vanuit ons geloof. Een geruststellende gedachte in deze spannende tijden, met uitdagingen die wij niet altijd begrijpen.

Paasbrunch Andreaskerk
Sharon met haar zoon tijdens de Paasbrunch in de Andreaskerk (2018)

Eenieder viert Pasen op zijn eigen manier. Het vieren moet noodgedwongen misschien zonder familie en vrienden maar het gevoel van Pasen blijft hetzelfde. Vier het zoals het u uitkomt, met lekker eten, een glaasje wijn erbij en een heerlijk verwentoetje. Voor zover uw gezin kleine kinderen heeft, kan de traditionele Paaseierenzoektocht met wat fantasie, erg spannend worden. Neem de tijd om te genieten van de vrijheid die de Heer uw gegeven heeft met zijn Opstanding, de vrijheid en gemoedsrust dat u door Hem geliefd en gewaardeerd bent.

Al valt het op dit moment niet mee en kunnen wij het Paasfeest niet op de manier vieren die wij gewend zijn, raak niet in paniek, wees u gerust. Het komt goed. Haal even diep adem en al lijkt de weg naar huis donker en gevaarlijk, u bent veilig. Er is iemand die van u houdt. Onvoorwaardelijk!

Jezus bron van liefde, licht en leven, mijn hart stroomt over van blijdschap, ik mag vieren dat U de dood hebt overwonnen en bent opgestaan. Op U kan ik vertrouwen en bouwen. U leidt mij naar het licht, een licht dat altijd zal schijnen, het licht van uw liefde. Weest gerust mijn hart, want bij de Heer ben ik veilig thuis.

Namens mijn gezin, wil ik u van harte een mooi Paasfeest wensen. Het zijn spannende tijden en samen Pasen vieren met de mensen die u dierbaar zijn lukt misschien even niet. Wees creatief en maak gebruik van moderne middelen of pak gewoon de telefoon. Laat uw dierbaren weten dat u toch aan hun denkt, ook al kan u niet bij hen zijn. Laat de liefde van de Heer schijnen in uw hart en laat Hem uw weg zegenen en lichten, dan bent u voor altijd veilig thuis.

Vrolijk Pasen
Sharon Winklaar verhuisde van Curaçao - waar zij voor de Marine werkte - naar Rotterdam. Zij is secretaris van onze kerkenraad en schrijft regelmatig overdenkingen. Eerder voor het blad 'Contact', nu voor de Maandbrief.