'Opvallend hoe vaak er in de Bijbel sprake is van eten'

Hoe vaak hebt u niet geroepen; “aan tafel”, om uw gezin of gasten te verzamelen voor het eten? Eten is prominent aanwezig in onze levens en bijna iedereen houdt van gezellig samen eten. Het is opvallend hoe vaak er in de Bijbel sprake is van eten, en dan vooral samen eten en feestmaaltijden.

Ik kom zelf uit een cultuur, waar alles om eten draaide. Had men iets te vieren, dan vierde men dat met een feestelijke maaltijd. Nieuwe buren werden onthaald met lekkere ovenschotels. Was men verdrietig, dan stond er altijd iemand klaar met troost eten. Op Curaçao (waar ik geboren en getogen ben) was het zelfs ondenkbaar, dat men langskwam en niet bleef eten. De eerste vraag, nou ja meer de eerste stelling, was dan ook altijd: “Je eet toch mee?” Durf het niet om nee te zeggen, want dat maakt de gastvrouw niet blij! Op een eiland waar er heden ten dage nog steeds armoede heerst, is eten en eten delen, een kwestie van “lands eer”. Het zit diepgeworteld in de cultuur, lekker eten is de oplossing voor alles!

Sharon tijdens de Paasbrunch in de Andreaskerk

Sharon tijdens de Paasbrunch in de Andreaskerk, met haar jongste zoon

Laatst werd ik uitgenodigd door een Surinaamse tweeling, vriendinnen van mijn jongste. Zij hadden een nieuw huisje in Lombardijen en gaven een intiem etentje. Naar Surinaamse traditie moet je dan denken aan heel veel en heel pittig eten, gecombineerd met een flinke dosis gezelligheid. U raadt het al, voor mij een zeer geslaagde middag/avond, die natuurlijk te laat eindigde. Maar door de liefde en aandacht die deze vriendinnen in hun etentje hadden gestoken, nam ik de vermoeidheid van de volgende dag op de koop toe. 

Het is dus een feit, dat eten bijna overal ter wereld een belangrijk aspect is van het leven.

Gastvrijheid, samen eten en van elkaars aanwezigheid genieten is een pure vorm van aandacht en liefde. Jezus zelf geeft hierin het voorbeeld: “Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop. Indien iemand naar mijn stem hoort en de deur opent, Ik zal bij hem binnenkomen en maaltijd met hem houden en hij met Mij” (Openbaringen 3:20).

Aan tafel

Samen eten doe je meestal aan een tafel. De bekende TV-chef Nigela Lawson, zei na een nare periode in haar verleden, dat zij voor haar nieuwe huis en leven, een tafel had gekocht. Een spiksplinternieuwe tafel als symbool van waar zij op dat moment in het leven stond. Voor haar betekende een tafel, meer dan gewoon een tafel. Het is de plaats waar iedereen aan het begin en aan het einde van de dag, bij elkaar komt. Waar er verhalen verteld worden, waar er troost wordt gezocht, onder het genot van lekker eten. 

Gastvrijheid is een keuze. In de oudheid was gastvrijheid een plicht. Logisch eigenlijk, men ging vaak te voet op reis en nam niet veel dingen mee. Bij elk huis dat men kwam, en men werd binnengelaten, kreeg men niet alleen water en voedsel, men kreeg de gelegenheid om zich te wassen, het ultieme blijk van gastvrijheid in die tijd. Ook hier gaf Jezus het voorbeeld, Hij wast de voeten van zijn leerlingen vóór de dag van het Paasfeest (Johannes 13).

Viering van het Avondmaal in een grote kring

Het Avondmaal zoals we dat vieren tijdens Pinksteren: in een grote kring, door de hele kerk

In en rondom onze Kerkgemeente en naar Lutherse traditie is gastvrijheid heel belangrijk. Denk maar aan evenementen zoals de maaltijdgroep Zwaan-zit-aan, TafelTijd (door en voor LHBT'ers), Luthers Bruiloft (die we net voor de vakantie gehad hebben), de opening van het nieuwe seizoen en de unieke wijze waarop wij de maaltijd - het avondmaal - in kerkdiensten vieren. In een kring. Zonder begin en zonder einde. Voor mij is dit hét symbool van hoe wij in onze gemeente naar elkaar omzien; brood en wijn delen, in een oneindige kring van liefde. 

De Heer stuurt u bij elke viering van de maaltijd een uitnodiging: “Komt allen, want het is de Heer zelf die u uitnodigt”.  Aan tafel met de Heer, een tafel waar er altijd plaats is voor iedereen, dat is wat wij geloven en vieren. Kom, het is de Heer zelf die ons aanmoedigt!

Omzien naar elkaar

Ook in uw omgeving is er vast wel iemand of misschien wel een heel gezin, die aandacht nodig heeft. Wat zou het fijn zijn als u aan de deur klopt met een vriendelijke groet en met iets lekkers. Toen ik in Nederland kwam wonen kende ik niemand. Ik hou van bakken en van koken. Regelmatig stond ik bij een gezin met kinderen op de stoep, met taart of koekjes. Het is een leuke manier om de buren te leren kennen. Voor mij was het een meegenomen traditie van de eilanden. Want wie houdt er nu niet van lekkere koekjes of taart? Het is ook een manier van naar elkaar omzien, elkaar aandacht geven.

Psalm 107Laat dus ook uw tafel gevuld zijn met spijs, met gastvrijheid en liefde. Nodig uw geliefden uit maar ook hen die u niet kent, om deel te nemen aan de maaltijd die u met zorg hebt bereid. Wij beginnen met een nieuw kerkelijk seizoen en ik hoop dat u genoten heeft van de zomervakantie. Misschien dat wij elkaar vaker aan tafel kunnen ontmoeten, om te genieten van een goede maaltijd, en een goed gesprek. 

Ik wens u en de uwen een fantastisch seizoen en vergeet niet: “Alles wat u doet, moet u met liefde doen” (1 Korintiërs 16:14)

Sharon Winklaar verhuisde van Curaçao - waar zij voor de Marine werkte - naar Rotterdam. Nu is zij secretaris van de kerkenraad van de Andreaskerk, en schrijft regelmatig overdenkingen.