Wat geeft kleur aan uw leven?

Wat geeft kleur aan uw leven? Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit keer een idee heb geleend van anderen. Deze vraag werd namelijk aan iedereen gesteld tijdens de activiteit 'TafelTijd', georganiseerd in onze kerk. Het gaf mij stof tot nadenken en gelukkig ook inspiratie, want die is bij mij soms zoek.

Mijn dank aan de organisatoren van dit evenement is daarom ook groot. Er wordt vaak gepraat over betekenis of kleur geven aan het leven, maar wat wordt hier eigenlijk mee bedoeld?

Moet je het huis een kleurtje, of diverse kleurtjes geven? Kleurrijke kleren aantrekken, of een bosje bloemen meenemen? Het antwoord op al deze vragen is Ja. Doe alles waar u blij van wordt, in uw omgeving en daarbuiten.

'Kijk naar de regenboog en prijs zijn maker, hij is zo sierlijk in zijn helderheid.' (Sirach 43: 11)

Kleur geven aan het leven heeft ook een diepere betekenis, namelijk zingeving. Herkent u dit? 

Moeite om in actie te komen, door constante vermoeidheid? Af en toe het gevoel hebben dat er meer uit het leven te halen is, dan alleen maar de dagelijkse beslommeringen?

Hoe vaak hebt u niet van kinderen gehoord: “Ik heb geen zin”. 

Vooral als hen iets wordt opgedragen. Eerlijk is eerlijk, hoe vaak hebt uzelf niet gedacht; “Hier heb ik nu echt geen zin in”? Zelf zeg ik het hardop, meestal in de spiegel!

Eenzaamheid

Het valt vooral nu de dagen langer, grijzer en kouder worden, niet altijd mee om de kleuren van de Regenboog te zien, in de grijze massa die ons leven omringt. De grijze massa van het alledaagse maar ook van ernstigere zaken zoals, eenzaamheid, haat en uitsluiting en ja zelfs geweld. Velen maken het elke dag mee en worden niet gezien of gehoord, tellen gewoon niet mee. Wat geeft dan kleur aan hun leven, als zij altijd worden uitgesloten?

Overal om ons heen zijn er hiervan voorbeelden. Ik noem er maar enkele. Eenzaamheid en depressie, zowel onder ouderen als bij jongeren. Intolerantie op basis van geloofsovertuiging, geaardheid en her-of afkomst. 

Bij TafelTijd werd aan de participanten gevraagd om op te schrijven wat kleur aan hun leven gaf. We staan er niet elke dag bij stil, maar er zijn zoveel, vaak kleine dingen, die kleur geven aan het leven. Bij mij was het niet moeilijk, mijn kinderen/kleinkinderen en muziek staan gewoon bovenaan. Mocht je hem tegenkomen en aan mijn jongste dezelfde vraag stellen, dan is het antwoord; “Mijn telefoon”, want daar gaat hij mee naar bed en staat hij mee op. Iedereen geeft dus een andere invulling aan de vraag. 

Regenboog

Als het om kleuren in de Bijbel gaat is de regenboog een prachtig voorbeeld van alle kleuren die God geschapen heeft. Het verwijst ook naar de belofte van God aan ons, om nooit meer een zondvloed te laten komen, die de wereld kan vernietigen, zoals het staat in het verhaal van Noach. (Genesis 9: 14-16) 

Voor velen is de regenboog dan ook het symbool van hoop. Zoals alle kleuren in de regenboog horen, zo horen ook alle mensen, ongeacht ras, uiterlijk of geaardheid, erbij. Wij zijn onderdeel van een kleurrijke Schepping en niemand mag worden uitgesloten.

We gaan richting het Kerstfeest. Een tijd om te vieren, maar ook een tijd om even stil te staan. Stilstaan bij mensen die niet gehoord worden, eenzaam en verloren in een maatschappij die hun niet ziet staan. 

Kerst is het feest van licht. Zonder licht is het onmogelijk om de prachtige kleuren van de Schepping waar te nemen.

Wat geeft kleur aan uw leven? Waarom niet zelf een kleur zijn in het leven van een ander? Er zijn zoveel manieren om dit te verwezenlijken. Tijd en aandacht geven. Naar elkaar luisteren en met elkaar praten, zijn maar een paar voorbeelden van wat wij kunnen doen om iemand op te fleuren.

Vergeet ook uzelf niet! Trek wat vaker die jurk met felle kleuren aan. Ooit gekocht in een vrolijke bui. Durf uw nagels te lakken in bijzondere kleuren. Wedden dat u daar blij van wordt? Ga wat vaker erop uit en kijk om u heen. Gods wonderbare Schepping heeft zoveel kleur, dat elke grijze gedachte zal smelten als sneeuw voor de zon.

'Het licht schijnt overal'

In het Kerstverhaal zien wij een kind dat ter wereld kwam, niet in een rijke omgeving, maar omringd door eenvoud en kleurrijke mensen. Een van mijn favoriete Kerstliedjes omschrijft de geboorte van onze Heer als de geboorte van het Licht. “Nu daagt het in het Oosten, het licht schijnt overal” 

Wees met Kerst het licht dat mogelijk maakt om de kleuren van Gods Schepping waar te nemen. Kijk omhoog en zoek de regenboog.

Zo vieren we samen het Kerstfeest, in de diversiteit dat ons zo uniek maakt, zin geeft aan ons leven en aan het leven van de mensen om ons heen.

Alvast een vrolijk en kleurrijke Kerst.

Sharon Winklaar verhuisde van Curaçao - waar zij voor de Marine werkte - naar Rotterdam. Nu is zij secretaris van de kerkenraad van de Andreaskerk, en schrijft regelmatig overdenkingen.