Roadtrip met Jezus door Rotterdam

Maria Scharffenberg is präst (priester/pastor), en werkt als kyrkoherde (vicaris) voor de Zweedse Kerk in Nederland. In deze blog beschrijft ze hoe ze het processiekruis vanuit haar woonplaats Den Haag meebracht naar de Zeemanskerkendienst in de Rotterdamse Andreaskerk. 

Werkend voor de Zweedse Kerk in het buitenland kom je in de meest uiteenlopende en soms wat bijzondere situaties terecht. Zoals nu. We werden uitgenodigd om een ​​oecumenische dienst te vieren samen met de Lutherse kerk in Rotterdam. De organiserende predikant daar vroeg me om het processiekruis van de Zweedse kerk mee te nemen. Een verzoek dat ik met een duidelijk ja beantwoordde. Pas daarna bedacht ik dat we geen auto hebben en dat ik me door heel Nederland voortbeweeg via het uitstekende netwerk van treinen, bussen en trams.

Maar beloofd is beloofd, en zo moeilijk zou het niet moeten zijn... of?

Heb je ooit geprobeerd een processiekruis van twee meter per tram en trein te vervoeren? Ik kan vertellen dat dat niet volledig zonder problemen gaat. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat de dubbeldeks-treinen in dit land misschien best handig zijn, maar dat ze niet echt de benodigde plafondhoogte hebben om gemakkelijk een processiekruis te dragen. (Naar mijn mening echt een misser...)

Het processiekruis op reis door Rotterdam

Met Jezus onderweg naar de Andreaskerk

Evenzo vormen de toegangspoortjes op sommige stations een kleine uitdaging, het vereist zowel humor als behendigheid om de poortjes te passeren zonder dat Jezus halverwege vast komt te zitten.

De ietwat vermoeide groep jongeren die van een soort concert op weg naar huis waren, keek een beetje verbaasd naar de vrouw in een priesterhemd met een kruis boven haar schouder. Glimlachend mompelde ik Pax en ‘de vrede van de Heer zij met u’, en ze stapten vriendelijk opzij toen ik probeerde in de volgende tram te stappen.

Uiteindelijk slaagde ik erin om naar de kerk en weer naar huis te komen zonder grote schade toe te brengen aan Jezus of mijn medereizigers. Een ervaring rijker, blijft deze filosofische vraag mij bij: het christelijk geloof vertelt me dat Jezus is opgestaan ​​en leeft, had ik dan eigenlijk ook een kaartje voor hem moeten kopen?

Processie met het Zweedse processiekruis in de Zeemanskerkendienst

Maria en de andere voorgangers tijdens de Zeemanskerkendienst in Rotterdam

Met Jezus bij tramhalte Soetendaalseweg in Rotterdam-Noord

Meer informatie over de Zeemanskerkendienst.

Wilt u op de hoogte blijven van de Zeemanskerkendienst?